USB PIC18F2550 kontroler za Si570

Kratak update na temu oko SDR, uspeo sam da povezem StartUSB modul od MikroElektronike baziranom na PIC18F2550 sa Silicon Labs Si570 programibilnim oscilatorom.

Ovaj zahvat je na izgled bio relativno prost ali se ispostavilo da je prilicno komplikovan. Hardware je sam po sebi prost, jedino za delove je bilo malo povuci-potegni, ali pokvareni ADSL modem je imao tacno ono sto mi je falilo :). Ovde pre svega mislim na 3.3V regulator, SMD MOS-FET tranzistori za konvertor naponskog nivoa I2C komunikacije i minijaturni razdvojni VF transformator, jer sam (naravno) imao problema sa masom od USB koja je upala u krug (preko zvucne kartice) i pravila ogromnje smetnje samom prijemniku. Za tranzistore i trafo sam se vodio logikom, “jel lici?”, “daj” ­čÖé

Evo slike kako sam ja to sklopio …

Vezano za software, moram napomenuti da je ovo prvi put da radim sa USB tako da mi nije bilo ni malo lako da pohvatam sta i kako radi. Na svu tu muka, morao sam da napisem software za PIC (firmware) i dodatno program za host PC (driver) pod OS X. Ovde mi je veliku pomoc pruzio SpaleKG kome se ovom prilikom zahvaljujem.

Elem, posle vise dana eksperimentisanja, uspeo sam da napisem oba software-a. Naravno, to je daleko (funkcionalno) od onoga sto sam planirao, ali sam zadovoljan da je to uopste proradilo. Kompletna postavka radi i mogu da dvosmerno kominiciram PC <> PIC <> Si570.

Firmware je pisan u MikroE PIC Basic PRO dok je host deo pisan u konzolnom C++ (kompajliran sa Apple XCode)  koriscenjem HID API biblioteke.

To bi bilo ukratko … Novi detalji slede …

73 YU3MA