Microchip PIC32 & dsPIC

PIC32_dsPIC

Da li ste nekad videli 32bitni procesor ili DSP u  PDIP-28 kucistu? Ja iskreno nisam video do sad 🙂

Igrajuci se sa upravljackim kontrolerom za Si5351 realizovan pomocu PIC16F1455 (8bitni procesor), shvatio sam da sam dosao do granice gde on prakticno vise ne moze da se izbori sa mojih zahtevima bar na neki prost nacin.

Problem je iskocio kada sam pokusao da algoritam za racionalnu akproksimaciju o kojem sam pisao u clanku Si5351A treci deo neophodan za racun izlazne frekvencije prebacim u ovako “skroman” kontroler.

U sustini sam uspeo i to radi, ali glavni problem je nastao sa matematickim mogucnostima gde sam ogranicen na “samo” 24bitnu preciznost racuna kako bih dobio one cifre poput 1000000.0Hz.

Za tako veliku tacnost mi je potreban bar 32bitni racun koji spomenuti PIC16F1455 bi i mogao da odradi ali uz podosta komplikacija i relativno sporo. Onda sam krenuo u potragu za nekim “jacim” kontrolerom …

Gledajuci ponudu raspolozivih kontrolera na Microchip-ovom sajtu, zadesih se u sekciji 32bitnih kontrolera koje sam do sad iz ne znam kog razloga zaobilazio. Kada sam malo bolje pogledao sta tu sve ima i sa kakvim mogucnosti i u kakvim kucistima, iskreno zaprepastio sam se.

Microchip je napravio seriju fenomenalnih 32bitnih procesora nakrcani sa opakim HW funkcijama od kojih bih samo naveo recimo ultra precizni PWM (koristan za razne SMPS namene) pa onda modeli sa integrisanim audio DAC-ovima, USB host kontroleri, modeli sa 512KB flash memorije u sebi i svasta nesto jos.

Hmm, to je sve na izlged bilo odlicno, ali sta je pozadina toga, sta mi je potrebno da pokrenem takav PIC, koji programator, koji kompajleri, bezbroj pitanja …

Obzirom da sam zbog spomenutog PIC16F1455 bio prinudjen da nabavim PICkit 3 programator (PICkit 2 ga ne podrzava) uvidom u listu podrzanih kontrolera shvatio sam da taj programator prakticno podrzava “skoro” sve PIC-ove, ukljucujuci 32bitne i DSP procesore. Pa to je prelepo . A sta je sa razvojnim alatima, kompajlerima i kako uopste pisati programe za takve kontrolere? Microchip je i na to sve mislio, postoje besplatne verzije XC32 C/C++ kompajlera! Hmm, pa ovo vise nije shala!

Porucio sam nekoliko modela kontrolera u plasticnom PDIP kucistu kako bih mogao malo da se igram na proto board-u. I tako se ja uhvatih 32bitnih kontrolera …

Nisam jos stigo da prakticno pokrenem neki od ovih PIC32 (dsPIC u nekoj sledecoj fazi), ali malo gledajuci po dokumentaciji za XC32 videh da u sustini to nije nista manji problem nego za bilo koji drugi PIC, prakticno je SVE ISTO!

BTW: Iako su mi kolege preporucivale da se uhvatim Atmel-a i AVR-ova, nekako nisam mogao iz razloga sto se njihovi 32bitni kontroleri ne prave u ovakvim kucistima vec samo SMD sto je komplikacija za sebe i dosta mi otezava celu pricu.

Posto je ovo sve relativno novo za mene, odlucio sam da otvorim posebnu sekciju na moj sajtu Digital gde cu pisati o ovim stvarima.

Za sad toliko, bice novih clanaka kada budem pokrenuo neki od ovih PIC32 makar da pali/gasi LED 🙂

73 de YU3MA